ETUSIVU KUKA? YHTEYDET
ETUSIVU
KUKA?
AIHEET
MATKAT
YHTEYDET

19. helmikuuta 2015

40 VINKKIÄ LONTOOSEEN

Big Ben // London // Lontoo // top things to do in London
River Thames // St. Paul's Cathedral // London // Lontoo // top things to do in London
Kew Gardens // London // Lontoo // top things to do in London
National History Museum // London // Lontoo // top things to do in London
Madame Tussaud's Museum // London // Lontoo // top things to do in London

Ollessani 12-vuotias sain päähäni, että Lontoo on minun kaupunkini. Aloin kahlata matkaoppaita läpi, ja kuukausien unelmoimisen ja suunnittelun jälkeen pääsin matkalle kuudennen luokan jälkeisenä kesänä. Hullaannuin Covent Gardenin katujen sokkeloihin ja unohdin sydämeni Foylesin kirjahyllyjen väliin. Olin koukussa. Lontooseen oli pakko palata tervehtimään tuttuja kortteleita ja valloittamaan uusia kaupunginosia, kutittelemaan kirahveja eläintarhaan, juhlimaan kuningattaren valtaanastumisen muistopäivää, vaeltamaan Thamesin rantaan keskiyöllä.

Tähän mennessä olen käynyt Lontoossa viidesti. Enkä ole vieläkään kyllästynyt.

Koska Lontoo on minulle niin suunnattoman rakas paikka, halusin jakaa osan tästä rakkaudesta teidänkin kanssanne. Lontoo on nimittäin paljon muutakin kuin ne tyypillisimmät massaturistikohteet, jotka useimmiten nousevat suomalaisbloggaajien postauksissa esiin. Vaikka Buckinghamin palatsi, Big Ben, Madame Tussaud's Museum, London Eye, parlamenttitalo, Trafalguar Square ja monet muut ovatkin ihan kivoja (ja kyllä ne vähintään kerran elämässänsä pitää käydä kurkistamssa), Lontoo on ah ja oih niin paljon muutakin. Tässäpä siis nopea katsaus siitä, mihin Lontoossa kannattaa työntää nokkansa ja mihin ei.

Tsekkaa:

Camden Town ja Notting Hill elokuun alkupuolen viikonloppuina on tunnelmaltaan jotakin vallan viehättävää: kadunvarsien pikkukojut, muusikot, hengailemaan tulleet ihmiset, Notting Hillin pastellitalot ja Camdenin käsityöläiset... Ihmisiä on paljon, mutta se on osa näiden alueiden charmia. 

Covent Garden on yksi suosikkipaikoistani Lontoossa katutaiteilijoineen, käsityöläiskojuineen, kauniine arkkitehtuureineen ja suloisine pikkukauppoineen. Läheltä löytyy myös Charing Cross Roadin antikvariaatit ja Foyles, joka on aikoinaan tunnettu Euroopan suurimpana kirjakauppana, ja johon aina palaan hankkimaan täydennystä kirjahyllyyni (vaikka se notkuukin jo liitoksistaan kirjapaljouden alla).

Kew Gardensin kasvitieteellinen puutarha ja maailman kattavin elävien kasvien kokoelma sijaitsee puolen tunnin metromatkan päässä Lontoon keskustasta. Olen hullaantunut puutarhan trooppisiin kasvihuoneisiin, ja pitkospuihin, jotka on rakennettu puiden latvojen korkeuteen. 

Museopuolelta kannattaa kurkistaa nykytaiteen museo Tate Modern, Victoria & Albert Museum (erityisesti musikaali- ja teatterinäyttely sekä jalokivi- ja korunäyttely!) sekä Natural History Museum, joka on jo rakennuksenakin henkeäsalpaava. Myös Sir John Soane’s Museum on elämys: arkkitehti Soanen omaan kotiinsa kokoama kummallisten esineiden, salaovien ja sisustusratkaisujen sokkelo. Erityisesti kuukauden ensimmäisenä tiistaina kannattaa olla paikalla, jolloin museossa pääsee kiertelemään kynttilöiden valossa.

St. Martin-in-the-Field’s on ihastukseni viime kesältä. Kirkossa järjestetään ilmaisia lounaskonsertteja ja soitetaan Bachia kynttilänvalossa. 

Mitä ikinä Lontoossa päätyykin tekemään, sieltä ei kuitenkaan voi lähteä käymättä vähintäänkin yhdessä musikaali- tai teatteriesityksessä. West Endin vuosikausia pyörineistä esityksistä olen nähnyt jo Billy Elliotin, The Phantom of the Operan ja The Mousetrapin ja jokainen on ollut taidolla valmistettu ja omalla tavallaan maaginen. Kannattaa tarkkailla myös tiheämmällä tahdilla vaihtuvia produktioita, itse ehdin esim. käydä kurkkaamassa Velhon ja leijonan, jota esitettiin yhden kesän ajan Kensington Gardeniin kyhätyssä telttateatterissa. Lontoon teatterilavoilta voi bongata myös julkkiksia, ja harmittaakin, etten ehtinyt saalistaa itselleni lippua tulevan kesän Hamletiin, jota Benedict Cumberbatch tähdittää. 

Skippaa:

British Museumia hehkutetaan kovasti paikkana, jossa näkee enemmän antiikin taidetta kuin missään muualla maailmassa, mutta mikäli vanhat ruukunpalaset eivät kiinnosta, suosittelen jättämään museon väliin. Rosettan kivikin on aika onneton nähtävyys. Museo tarjoaa varmasti paljon historioitsijoille, jotka tietävät tarinat nuolenpäiden ja sarkofagien taustalla, mutta tällaiselle tavalliselle tallaajalle sirpaleet ilman kehyskertomusta eivät laula tarinoita. 

Lukutoukille ja kirjafaneille:

Warner Brothers studio tour muutaman kymmenen minuutin junamatkan päässä Lontoon keskustasta on must kaikille Harry Potter -fanaatikoille (koska elokuvien alkuperäisten lavasteiden keskelle pääseminen on lumoava ja koskettava kokemus), samoin vierailu King’s Crossin laiturilla 9 ¾. Sherlock Holmesin seikkailuja pääsee fiilistelemään Sherlock Holmes Museumissa Baker Streetillä ja Charles Dickensin kotimuseo on myös sympaattinen kokemus. 

Seuraavilla reissuilla haluaisin vielä ainakin:

soudella Serpentine-järvellä Hyde Parkissa
kuunnella Bachia kynttilän valossa St. Martin-in-the-Field’sissä
käydä katsomassa Les Miserables ja The Lion King –musikaalit
risteillä Thamesia pitkin
katsoa elokuvan tai konsertin ulkoilma-amfiteatteri The Scoopissa Thamesin rannalla
vierailla Hampton Court Palacessa
pyöräillä Lontoota ympäri vuokrapyörällä
kokea Notting Hill Carnevalin
inspiroitua Brick Lanella
käydä London Zoossa yöllä katsomassa kirahveja
käydä jonkun huikean artistin keikalla O2-areenalla.

Lisäksi, mikäli sattuu Lontooseen kesällä 2015, Audrey Hepburn –näyttely National Portrait Galleryssä on must-see.

Mitkä on teidän suosikkipaikat, -jutut, -kokemukset, -muistot Lontoosta? Mitä vinkkilistalta puuttuu? Oletko eri mieltä? Jätähän jälkesi kommenttiboksiin! :)

3 kommenttia:

 1. Jos kiinnostunu musiikista, niin oman tyylin musiikin piiriin hakeutuminen aika buenoa (mulla yks baari, johon toivon pääseväni uudestaan). Suosituksena voin sanoa, että luistelun kokeileminen voi olla hyvä kokemus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh luisteleminen ois kyl niin siistiä! Ootko käyny jossain tietyssä paikassa luistelemassa, mitä voisit suositella? Ja minkä niminen baari on kyseessä ja millasta musiikkia siel soitetaan? :)

   Poista
 2. Muistaakseni luistelin National History Museumilla, mutta paikan suhteen mulla ei valitettavasti ole vertailukohteita. Siellä oli aika ruuhkasta, mutta musiikit etc. Siinä baarissa puolestaan soitti yks ei-kuuluisa indie-bändi, jota olin kuunnellu. En muista nimeä nyt, mut se ei ollu turistipaikka varsinaisesti, joten en haluais kauheesti netissä sanoakaan...

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ihana! ♥