ETUSIVU KUKA? YHTEYDET
ETUSIVU
KUKA?
AIHEET
MATKAT
YHTEYDET

10. maaliskuuta 2015

ROKOTUKSET KUNTOON

Oon lähdössä viisipäiväiselle visiitille Istanbuliin huhtikuun alkupuolella, ja tänä aamuna päätin ruveta selvittelemään, onko mun rokotuskuviot oikealla tolalla matkaa ajatellen.

Aloitin tutkimalla, mitä rokotuksia tarvitaan, mikäli aikoo matkustaa Turkkiin. Googlettamalla löysin suhteellisen helposti tiedon, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä-, polio- ja MPR-rokotusten on oltava kunnossa, ja että lisäksi suositellaan ainakin hepatiitti A ja B -rokotusten hankkimista.

Tässä oli se helppo osuus.

Seuraavaksi soitin nimittäin YTHS:lle tiedustellakseni, kuinka heillä rokotetaan opiskelijoita. Minut ohjattiin täyttämään sähköinen matkalle lähtijän terveys- ja rokotuskysely netissä. Voidakseni täyttää kyseisen lomakkeen, minun tarvitsi tietää, milloin olen mitäkin rokotuksia saanut. Koska en kuitenkaan ole vielä koskaan käyttänyt YTHS:n palveluita, tietojani ei näy heidän järjestelmässään. Virkailija siis neuvoi minua soittamaan entisen kotikuntani terveyskeskukseen. Tässä vaiheessa alkoi lievästi ketuttaa. Mitä ihmeen byrokratiaa on, etteivät kaikki terveydenhuollon ihmiset pääse käsiksi hoitotietoihini missä tahansa hoitopisteessä?

Soitin Hämeenlinnaan. Siellä päivystyksen virkailijalla ei ollut oikeuksia tarkastella saamieni rokotusten tietoja, mutta osasi kyllä ystävällisesti kertoa minun saaneen kaksi influenssarokotusta ja sikainfluenssarokotuksen yläkoulu- ja lukioiässä. Hän ehdotti, että soitan entisen lukioni kouluterveydenhoitajalle.

Tässä vaiheessa näin jo punaista. Tässä yhteiskunnassahan kaikki on sähköisillä lomakkeilla, minun netinkäyttöänikin seurataan, mainostajan keräävät minusta loputtomat määrät tietoa ja dataa, sähköpostikeskustelujenikin oikeudet kuuluvat jollekin jenkkipalvelimelle ja jotkut kännykkäsovellukset saattavat vakoilla minua mikrofonin kautta. Miten minusta ei siis ole kattavaa, sähköistä rokotuskartastoa, jota kaikki terveydenhuollon ammattilaiset pääsisisvät katsomaan?!

Seuraavaksi soitin kuitenkin lukion kouluterkkarille, joka lupasi soittaa takaisin, kunhan on löytänyt tietoni jostain papereilta. Siis papereilta?! Eikö kaikki olekaan sähköistä?

Lopulta saan tietää, että seuraava jäykkäkouristusrokotus minun tarvitsee ottaa vasta vuonna 2017, ja että hepatiittirokotukset minulta puuttuu. Silti en voi muuta kuin ihmetellä. Tämänhän pitäisi olla ties mikä valvontayhteiskunta, jossa isoveli valvoo pienintäkin liikettäni. Valvoisi sitten edes oikeissa asioissa! Kirjaisi sitten jokaisen rokotukseni johonkin pitkään sähköiseen listaan, josta minäkin pääsisin helposti katsomaan, mitä rokotuksia olen saanut kaksivuotiaana! Ei meillä kaikilla tähän ikään ehtineillä todellakaan ole enää tallessa se vaaleanpunainen neuvolakortti, johon pikkunassikoille kirjattiin uudet rokotukset ja josta Hämeenlinnan terveyskeskusvirkailija kehotti katsomaan!

Onneksi tällä tarinalla nyt oli onnellinen loppu. YTHS:lle laitoin jo viestiä, että rokotuksiin olisi päästävä ja pian, ja ensimmäisen hepatiittirokotuksen ehdin hyvin saada ennen matkalle lähtöä. Silti haluaisin vain niin kovasti, että maailmasta löytyisi sukkahousut joihin ei tule reikiä, monitoimikanta-asiakaskortti jota näyttämällä saisi bonukset ja plussat kaikista mahdollisista kaupoista eikä tarvitsisi omistaa sataatuhatta leimakorttia ja läpyskää - sekä sähköinen rokotusluettelo jossa olisivat kaikki koskaan saamani rokotukset ja jota pääsisin katselemaan koska tahansa pankkitunnuksilla. Onko tämä nyt niin kauhean paljon pyydetty?

1 kommentti:

  1. Calm down. Tässä ainakin ensihätään helpotusta, toivottavasti punaisuus näkökentässäsi vähenee ;--) http://www.kanta.fi/earkisto-esittely

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ihana! ♥