ETUSIVU KUKA? YHTEYDET
ETUSIVU
KUKA?
AIHEET
MATKAT
YHTEYDET

20. joulukuuta 2015

SADEPISAROITA BERLIININ MUURIN VARJOSSA


Kun lähdimme suunnittelemaan kaverini kanssa viime keväänä Italian-reissuamme, kaksi matkakohteistamme oli automaattisesti selvillä: Rooma ja Firenze olivat paikkoja, joissa halusimme molemmat käydä. Roomaan oli halpa lentää ja Firenzeen pääsi puolestaan Roomasta näppärästi junalla. Lennot Firenzestä Suomeen ovat kuitenkin ihan törkeän kalliita. Koska emme halunneet käyttää kahtasataa euroa yhdensuuntaiseen lentoon, päätimme käyttää suunnilleen saman summan siihen, että lentäisimme Firenzestä Berliiniin, viettäisimme siellä neljä päivää ja suuntaisimme Saksasta lentäen Suomeen.

Berliinin piti siis olla ainoastaan nopea hassu pysähdys matkallamme kotiin. En ollut siitä erityisen innostunut etukäteen. Silti matkamme loppupuolella jouduin myöntämään, että Berliini lohkaisi vielä suuremman loven sydämeni oikeasta kammiosta kuin Rooma tai Firenze.

Berliini tuli iholle. Siinä, missä Italia on menneisyyden huminaa ja antiikin arvokkuutta, Berliinissä on läsnä hyvin voimakkaana 1900-luvun tapahtumat ja traagiset ihmiskohtalot. Reissun aikana sekä Berliinin muurin aikana eletty arki että toisen maailmansodan hirveydet hyppäsivät hetkeksi kummittelemaan silmien eteen.


Huomioita Berliinistä

1. Berliinin muurin muistomerkki on eri asia kuin East Side Gallery. Muistomerkillä törmäsimme muutamaan japanilaisturistiin, jotka epätoivoisesti etsivät graffitia Leonid Brezhnevin ja Erich Honeckerin kuuluisasta suudelmasta. Graffitit löytyvät kuitenkin East Side Gallerystä, missä on muutaman kilometrin pituinen matka muuria graffititaiteella peitettynä.

2. Myös Berliinin muurin muistomerkillä kannattaa kuitenkin piipahtaa. Museon ehdottomasti mielenkiintoisinta antia on videonpätkät, joissa ihmiset muistelevat, millaista elämä oli ennen Berliinin muuria ja sen aikana. Lisäksi muistomerkillä on pätkä muuria sellaisena, millaisena se on aikoinaan ollutkin.

3. Sachsenhausenin keskitysleiri oli yksi reissumme kiinnostavimmista kohteista. Sinne pääsee näppärästi matkustamalla metrolla Oranienburgin pysäkille (matka kesti suunnilleen tunnin Hermannplatzin pysäkiltä), mistä on parin kilometrin kävely keskitysleirille. Leiri on iso, aikaa kannattaa varata runsaasti, jos haluaa ehtiä tutustumaan audioguidien tarjoamiin opastuksiin ja rakennuksien seiniltä löytyviin infotauluihin. Vaikutuin. Suosittelen.

4. Suosikkijuttujani Berliinissä olivat kuitenkin Salvador Dalin teoksista koostuva museo Potsdamer Platzin lähellä sekä - hyvin yllättäen - tietokonepelimuseo. Dali-museossa oli esillä erityisesti taitelijan vähemmän tunnettuja teoksia, erityisesti kuvitustöitä eri kirjoihin. Näyttelystä löytyi muun muassa hyvin persoonnalliset kuvat Liisa Ihmemaahan ja Don Quijoteen. Rakastuin! Tietokonepelimuseossa puolestaan oli esillä laaja kattaus vanhoja tietokone- ja konsolipelejä. Retropelit oli oikeasti yllättävän hauskoja! Me harmi vain mentiin museolle vasta tunti ennen sulkemisaikaa, eikä ehditty hengailla siellä kauhean pitkään. Haluaisin kyllä joskus tulevaisuudessa mennä takaisin tuonne ja viedä peli-intoilevan poikaystäväni myös!

5. Lisäksi käytiin DDR-museossa, jossa tosin oma keskittymiskykyni kärsi suuresti siitä, että paikassa oli niin paljon porukkaa, eikä siellä mahtunut kiertelemään rauhassa ilman tungosta. Kurkattiin Primarkin ja Lushin valikoimat, löydettiin Brandenburgin portti ja ihmeteltiin Potsdamer Plazia iltavalaistuksessa. Katseltiin, kuinka sadepisarat nuolivat holokaustin muistomerkin kivipylväitä. Metroverkko oli ihanan kattava ja hostellimme Cat's Pajamas Hostel oli hurjan laadukas, siisti ja viihtyisä (mukavin hostelleista, joissa matkamme aikana majoituimme!).

6. Mielenkiintoisinta Berliinissä lienee se, että siellä käydessä mulle tuli sellainen olo, että siellähän voisi vaikka joskus asua! Vaikka oli sateista ja koleaa, kaupunki onnistui silti hurmaamaan mut nuorekkuudellaan, inhimillisyydellään ja tunnelmallaan. Toisaalta myös Oranienburgin kaupunki vaikutti hurjan suloiselta ja viihtyisältä värikkäine taloineen (postauksen ensimmäisessä kuvassa)! Siellä olisi ihanaa asustella ja viettää päiviä kirjoituskoneen ääressä, teetä juoden ja kissaa aina välillä selästä rapsuttaen.


Jos et jaksanut lukea kokonaan, tässä vielä Berliinin top 5:
1. Computerspielmuseum eli tietokonepelimuseo
2. Dali - Die Ausstellung am Potsdamer Platz eli näyttely Salvador Dalin teoksista
3. Gedenkstätte Berliner Mauer eli Berliinin muurin muistomerkki
4. Sachsenhausenin keskitysleiri
5. East Side Gallery

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, ihana! ♥