ETUSIVU KUKA? YHTEYDET
ETUSIVU
KUKA?
AIHEET
MATKAT
YHTEYDET

27. helmikuuta 2016

ELOKUVISSA

Sunnuntaina on taas aika käpertyä lämpimän viltin sisälle, hamstrata lähelle kannullinen teetä ja eväspikkuleipiä, ja napsauttaa televisiosta päälle kanava, joka näyttää Oscar-gaalan suorana lähetyksenä. Itse olen nähnyt hävettävän vähän ehdokkaaksi asetettuja elokuvia. Viime aikoina olen kuitenkin yrittänyt kunnostautua, ja käynyt katsomassa Joyn, The Revenantin sekä Spotlightin.

JOY

Tarina amerikkalaisesta kotirouvasta, joka ei suostu alistumaan siihen rooliin, jota yhteiskunta ja lähipiiri yrittää hänelle tarjota. Joyn kodissa asuu hänen kahden lapsensa lisäksi myös ex-mies, josta nainen on eronnut kaksi vuotta aiemmin, äiti, joka tuijottaa vuoteessaan kaikki päivät pelkkiä saippuaoopperoita sekä isoäiti, jolla on suuri sydän ja lempeät kasvot.

Elokuvan rakentuu arkisista asioista, pienistä unelmista jotka kasvavat suuriin mittasuhteisiin, rahanahneista sukulaisista ja innovaatiosta, jonka takana päähenkilö seisoo loppuun asti. Juoni koostuu yksinkertaisista aineksista, mutta onnistuu silti valloittamaan voimaannuttavuudellaan. Viesti on klassinen mutta vahva: usko omiin unelmiin saa ne toteutumaan.

Omaperäinen henkilökaarti ja Jennifer Lawrencen uskomattoman taitava roolityö ovat elokuvan parasta antia.

Elokuvalla on yksi Oscar-ehdokkuus. 

THE REVENANT

Karhu hyökkää miehen kimppuun, ja hänet hylätään luonnon armoille, koska hänen kuljettamisensa takaisin kotiin olisi liian vaikeaa. Mies kuitenkin voittaa fyysiset vammansa mielen voimalla ja lähtee pitkälle matkalle kohti kotiaan hautoen kostoa miehelle, joka murhasi hänen poikansa.

Elokuva on väkivallan ja veriroiskeiden ilotulitusta. Intiaanit leikkaavat ihmisiltä päänahkoja, ihmiset ampuvat intiaaneja, Leonardo DiCaprio rämpii metsässä ja tappelee karhujen kanssa. Välillä kuva pysähtyy, takaumien suvantokohdat ja kaunis luontokuvaus tarjoavat pakopaikan hengästyttävän ahdistavasta tarinasta.

Elokuva ei tarjoa onnellisia hetkiä. Se on jatkuvaa epäonnea ja kamppailua, inhorealistista kuvausta fyysisistä vammoista ja ihmiskehosta. Leonardo DiCaprion Oscar-patsas taitaa jäädä tänäkin vuonna saamatta, sillä mies ei paljoa muuta tee kuin murahtelee ja möyrii maassa elokuvan ajan.

Elokuvalla on yksitoista Oscar-ehdokkuutta. 

SPOTLIGHT

Bostonilaisen sanomalehden toimittajatiimi alkaa tutkia, kuinka paikalliset katolilaispapit hyväksikäyttävät lapsia. Elokuva mediasta, mädäntyneistä kirkollisista rakenteista, salailusta ja häpeästä.

Vaikuttava, koskettava ja hyytävä. Tarkasti rakennettu elokuva, jonka palaset tosin hukkuvat juonen kokonaisvaltaisuuden alle. Henkilödraamaan ei tartuta, hienot näyttelijäsuoritukset tukevat juonta, mutta eivät kohoa tarinan yläpuolelle. Henkilöt jäävät etäisiksi, mikä toisaalta on tarkoituskin: tarina itsessään kantaa elokuvaa, juoni punoutuu hengästyttäväksi kudelmaksi, jota ei haluaisi uskoa todeksi.

Elokuva saa toimittajien arjen näyttämään salapoliisityöltä. Voi kun itsekin saisi olla toimittajasalapoliisi.

Elokuvalla on seitsemän Oscar-ehdokkuutta. 

Aiotteko te katsoa Oscar-gaalan? Entä oletteko nähneet muita ehdokasleffoja, joita voisitte suositella katsottavaksi?

4 kommenttia:

 1. Meidän piti katsoa oscar gaala tänäkin vuonna, mutta hieman estettä tulee maanantaina klo 8 alkavasta muutosta :D Enkä taida olla yhtään ehdokkaitakaan nähnyt, mutta toivottavasti DiCaprio saa sen oscarinsa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eeei, huh, tsemppiä teille muuttamiseen! :D DiCaprio todella kyllä vihdoin ansaitsisi patsaansa! Jäädään tarkkailemaan tilannetta.. :D

   Poista
 2. Mä on ole tainnut katsoa yhtäkään gaalaa muutamaan vuoteen, kun ne tulevat aina nukkuma-aikaan tai reilusti sen jälkeen! :D Mua kyllä kiinnostaa nyt entistä enempi tuo Joy, harmi kun kukaan ei halua lähteä katsomaan sitä mun kanssa! :D On muuten uskomatonta miten jotkut Oscarinarvoiset näyttelijät ovat jääneet ilman pystiä vuosi toisensa jälkeen, DiCaprio ansaitsisi kyllä omansa aika monestakin roolista, tosin tuolla leffalla ei taida sellaista irrota... Aika ahdistava leffa jo pelkän kuvauksen perusteella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, mä tykkäsin Joysta hurjan paljon, kannattaa ehdottomasti mennä katsomaan se, jos vain löydät jostain seuraa :D On kyllä totta, että hämmentävän monilta näyttelijöiltä vielä se pysti uupuu, DiCaprio on yksi näistä kummastuksen aiheista, mutta mä melkein toivon, että tosta leffasta se ei irtoais.. Koska sit se ei tuntuis tulevan siitä roolista, vaan siitä, että annetaan nyt Leolle vihdoin pysti :D The Revenant oli hurjan ahdistava! En ymmärrä, miksi se kahmi niin hurjan monta ehdokkuutta! :o

   Poista

Kiitos kommentistasi, ihana! ♥