ETUSIVU KUKA? YHTEYDET
ETUSIVU
KUKA?
AIHEET
MATKAT
YHTEYDET

27. toukokuuta 2016

THROWBACK TO GRADUATION


Olen tällä viikolla ollut perin suivaantunut kaikesta "Hannele kirjoitti kahdeksan ällää" -tyyppisestä uutisoinnista. Onnittelen kaikenmaailman hanneleita hyvästä suorituksesta: onhan ällän kirjoittaminen huikea suoritus. Mielestäni tällainen uutisointi kuitenkin nostaa erinomaisesti suoriutuneet ylikorostettuun asemaan. Lukion suorittaminen on aina juhlan arvoinen asia, eikä suorituksia pitäisi arvottaa. Ylioppilasjuhla on aivan samalla tavalla sen juhla, joka kirjoitti kahdeksan ällää kuin senkin, joka kirjoitti neljä approbaturia. Miksei iltalehti joskus antaisi ääntä henkilölle, joka kirjoitti vähän kehnommin? Hänellä voisi olla paljon enemmän sanottavaa kuin sillä hurjan hyvin pärjänneellä hannellella tai mikkopettereillä.

Tänä keväänä tulee kaksi vuotta ylioppilasjuhlistani. Itse kirjoitin kaksi ällää, kaksi eetä ja kaksi ämmää. Jälkikäteen oon osannut olla hurjan ylpeä omasta suoriutumisestani, mutta tuolloin kirveli. Olen perfektionisti - niin koulun kuin kaiken muunkin suhteen. Media antaa ymmärtää, että ainoastaan niiden suoritukset, jotka kirjoittavat pelkkiä älliä, on mainitsemisen arvoisia. Tuntui pahalta, kun en ollut mainitsemisen arvoinen. Tuntui pahalta, kun en ollutkaan niin täydellinen, kuin olisin halunnut olla. Sittemmin olen oppinut, etten haluaisikaan olla täydellinen. Opettelen jatkuvasti haluamaan vähemmän, mutta se ei aina ole helppoa.

Arvosanat eivät kuitenkaan määritä ketään ihmisenä. Silti niitä, jotka saa heikompia arvosanoja, arvostellaan ja alaluokilla jopa saatetaan rangaista ("jos et saa kokeesta tarpeeksi hyvää numeroa, sinulta otetaan peliohjain pois!") ja niitä, jotka pärjäävät hyvin, palkitaan ("saat jokaisesta hyvästä arvosanasta kymmenen euroa"). Koulumaailma pyörii arvosanojen ympärillä. Tankataan aina vaan seuraavaan kokeeseen, ja sen kelvollisen numeron jälkeen voi autuaasti unohtaa kaiken. Oppimista ei arvosteta prosessina. Arvostetaan ainoastaan niitä arvosanoja. Ei sen väliä, vaikka osaisit mitä kaikkea hienoa - jos et osaa juuri niitä asioita, jotka opettaja haluaa sinun kirjoittavan kokeeseen, saat heikon arvosanan. Kuitenkin voidaan myös kysyä: mikä tekee juuri siitä, mitä opettaja haluaa sinun tietävän, muuta tietoa ja muuta oppimista tärkeämpää?

Kirveleminen ei onneksi kestänyt kauaa. Tein parhaani ja sain oikeasti tosi hyvät paperit. Pidin pinkit ylioppilasjuhlani. Liihottelin vaaleanpunaisessa mekossani ja vaaleanpunaisissa koroissani, kilistelin rose pommakkia vieraiden kanssa skumppalaseista ja olin onnellinen kaikista hienoista ystävistä, joita olen elämän varrella tavannut.

Tänä vuonna pikkuveljeni valmistuu lukiosta. Olen ylpeä hänestä. Hän ei kirjoittanut kahdeksaa ällää. Hänestä ei kirjoitettu iltalehteen. Silti hänkin selätti yo-kokeet, soitti koulun musikaalissa ja teki lähes kaikki musiikin kurssit mitä lukiossa voi tehdä. Hän on kuitenkin paljon enemmän kuin suoritustensa summa, jokainen meistä on.

Veljeni saa valkolakin parin viikon päästä. Hän on ihan käsittämättömän upea tyyppi ja olen hurjan onnellinen siitä, että saan olla onnittelemassa häntä hänen juhlapäivänään!

6 kommenttia:

  1. Tosi tärkeää asiaa Ulla! :) Sä olet niin älykäs nuori ettei todellakaan oo väliä arvosanoilla. Paitsi sillä yhdellä, jonka Jumala on antanu. Eli 777 ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, ihana kommentti, Ruusu! :D Kiitos, siellä toinen älykäs nuori nainen!

      Poista
  2. Itseänikin ärsyttää tuo L ennätys. Meillä opettaja näytti kerran perusteet, miten yo pisteet lasketaan ja siitä selvisi, että pisteet lasketaan numeroihin prosentteina ja saman verran saa i:tä kuin L:llää. Toisin sanoin joidenki on pakko hävitä niissä arpajaisissa jotta joku voi saada ne 10 L:ää. Itselläni oli kaksi i:tä c paras yksi b ja loput A:ta. Vähän vaan piti kiertää että pääsen sinne minne haluan, mutta estehän se ei koskaan ollut ja tavallaan olen iloinenkin että niin kävi. Tosin yo vuosi oli minulle vaikea henkisesti, kun elämä muuttui radikaalisti, joten olin iloinen etten jäänyt lukioon neljänneksi vuodeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos pitkästä kommentista, Niina! :) Toi ei kyllä kuulosta kauhean reilulta, että jonkun on aina pakko saada niitä hylättyjäkin arvosanoja yo-kokeissa, jotta toiset voisivat saada ne huippuarvosanat :/

      Poista
  3. Hyvin sanottu. Nykyaikana tosiaan korostetaan liikaa hyvin pärjänneitä ja unohdetaan kokonaan vähän huonommin tai keskiverrosti pärjänneet. Jokainen lakin saava ansaitsisi jutun lehdessä, eikä vain se kymmenen ällän oppilas:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Tuo kirjoittamasi vika virke kiteytti hurjan hyvin kaiken sen, mitä mäkin yritin sanoa! :D

      Poista

Kiitos kommentistasi, ihana! ♥