ETUSIVU KUKA? YHTEYDET
ETUSIVU
KUKA?
AIHEET
MATKAT
YHTEYDET

17. kesäkuuta 2016

SEITSEMÄN VINKKIÄ PAREMPIIN VALOKUVIIN


Sain ensimmäisen filmikamerani ollessani noin kymmenenvuotias. Kuvasin filmin täyteen ensimmäisessä puolessa tunnissa ja täytyy sanoa, että kuvien joukossa ei ollut yhtäkään varsinaista mestariotosta. Sittemmin olen saanut käsiini erilaisia digipokkarikameroita ja vihdoin 18-vuotissyntymäpäivälahjaksi ensimmäisen järjestelmäkamerani. Viime kesänä hankin paremman järjestelmäkameran ja ensimmäisen kunnollisen objektiivin.

En ole vieläkään mikään mestarikuvaaja, mutta aina välillä tulee otettua kuva, josta voi itsekin sanoa, että tulipas tuosta hyvä. Muutaman asian olen siis oppinut sen jälkeen, kun otin ensimmäistä kertaa oman kameran käteeni. Ajattelin koostaa tähän postaukseen muutamia oivalluksia ja vinkkejä valokuvaukseen liittyen. Minulla on tosin vielä itselläkin jokaisen näistä kanssa työskentelemistä ja parannettavaa. Valokuvaaminen on siitä ihana laji, että siinä voi aina kehittyä!

Monet näistä ovat vinkkejä, joita olen kuullut ammattivalokuvaajilta joko opinnoissa tai kesätöissä ollessani. Toiset taas sellaisia, jotka olen bongannut valokuvauspainotteisia blogeja lukiessani ja toiset puolestaan olen itse oivaltanut käytännössä toimiviksi. Toivottavasti edes joistakin näistä on hyötyä! :)


Tunne kamerasi. Olipa kyse sitten digijärkkäristä tai monimutkaisimmasta järjestelmäkamerasta, mitä markkinoilta löytyy, kuvaamisesta ei tule mitään, jos et osaa käyttää kameraasi. Jotta kuvaustilanteessa aikaa ei tarvitsisi käyttää sen etsimiseen, mistä löytyy mikäkin nappi, harjoittele kameran käsittelyä, ota testikuvia, kokeile millaisia kuvia saat milläkin asetuksilla. Ei ole mitään turhauttavampaa kuin se, että tilaisuus hyvän kuvan ottamiseen menee ohi, jos ei satu muistamaan, mistä tarkennuspisteitä säädetään tai mistä kameran saa laitettua sarjakuvaukselle. 


Ole valmis mönkimään. Elämässä tulee tilanteita, jolloin parhaat valokuvat saa ainoastaan pudottautumalla polvilleen maahan tai makaamalla rantakallioilla. Heittäydy ennakkoluulottomasti, äläkä mieti tahroja housuissa tai mutaa mekossa. Melkein kaiken lian saa pois pesemällä, mutta juuri oikein kanervanvarpuun osuvia auringonsäteitä ei välttämättä saa ikuistettua enää toisena päivänä.

Yllä olevat kuvat heinistä ja kukkasista olisivat perin erilaisia, mikäli ne olisi otettu seisaaltaan suoraan ylhäältä päin. Valo olisi jäänyt kuvista pois, kuvakulma olisi aivan erilainen. Vaikka kuvaushetkellä ei olisi niinkään huvittanut, jälkikäteen voi jopa sanoa, että tunturissa kyykistely ja lumihangessa makoilu kannatti.

Inspiroidu toisten otoksista. Katsele paljon toisten ottamia valokuvia! Pohdi katsellessasi, millaiset asetukset kuvaa otettaessa on saattanut olla, ja olisitko itse rajannut kuvan jollakin toisella tavalla. Voit myös harjoitella ja ottaa samantapaisia kuvia, kuin mitä joku on jo ottanut. Monesti toisten ottamat kuvat saattavat myös synnyttää ideoita siitä, millaisia kuvia itse haluaisit ottaa tulevaisuudessa.


Sommittele. Älä kuvaa kaikkein ilmeisimmällä tavalla. Jos otat yleensä kuvia kohteesta suoraan edestä, etsi uusi kuvakulma. Mieti, mitä muuta kuvassa voisi näkyä kohteesi lisäksi. Miten rajaat kuvan? Ota kuvaan asioita, jotka ovat kuvassa sekä etualalla ja taka-alalla. Pohdi syvyyttä, joka kuvaan syntyy.

Sekä yllä oleva kuvasarja mopoaan pesevästä veljestäni että aiempi kuvasarja, jossa esiintyi ruuveja ja tolppia metsän keskellä, leikittelevät kuvakoilla ja -kulmilla. Metsäkuvissa jokainen kuva näyttää miljööstä jonkin uuden puolen ja lisää katsojan kokonaiskuvaa paikasta, jossa liikutaan. Mopokuvissa puolestaan tekeminen pysyy samana ja periaatteessa jokaisessa kuvassa on sama informaatioarvo, mutta vaihtelu syntyy kuvakulmien muutoksesta ja siitä, kuinka kuvat on rajattu.

Hyödynnä luonnonvalo. 
Tätä hoetaan joka paikassa, missä vain valokuvauksesta puhutaan, mutta silti tätä ei voi korostaa tarpeeksi: pyri kuvaamaan valoisaan aikaan ja hyödyntämään kaikki se luonnollinen valo, mitä on käytettävissä! Itse rakastan myös valon vangitsemista kuviin ja tykkään kuvata aurinkoisella säällä, jolloin valo hohtaa kuvissa. Keskipäivän kovaa valoa parempaa on kuitenkin aamuinen tai iltainen valo.

Anna maailman heilua. Heilahtaminen ei aina tarkoita sitä, että kuva olisi pilalla. Itse asiassa heiluminen tuo liikettä kuvaan ja saattaa saada sen näyttämään kivalla tavalla rosoiselta ja taiteelliselta! Aivan liian usein kuva hylätään siksi, että se on heilahtanut, mutta kannattaa katsoa kahdesti ennen kuin luopuu kuvasta kokonaan. Joskus heilahtanut kuva saattaa näyttää jopa hienommalta kuin kuva, joka ei ole heilahtanut! 


Kerro tarina. Kuvissa itseäni kiehtoo tarinallisuus. Hyvä kuva on sellainen, joka paljastaa vielä jotain enemmän kuin teksti, lisää siihen jotakin ja tuo uusia näkökulmia. Teksti ja kuva kulkevat käsi kädessä, mutta teksti ei toista kuvan sisältöä tai selitä sitä puhki. (Tämä ei tietenkään aina toteudu blogimaailmassa, jossa suurin osa kuvista on tuotekuvia ja kuvituskuvia.) Mieti, mitä sellaista voisit sanoa kuvalla, mitä lauseilla ei pysty kertomaan. Mieti, millaista tarinaa kuvasi kertovat.

Kun katsoo neljää yllä olevaa kuvaa ja niissä esiintyviä ihmisiä, saattaa mieleen nousta kysymyksiä: ketä nämä ihmiset ovat, miten he ovat tuohon päätyneet, mitä he ajattelevat ja tuntevatko he toisensa ennestään. Kuva, jossa on tarina, herättää aina kysymyksiä. Se laittaa arvailemaan. Arvaileminen on hyvästä.

Tällaisia vinkkejä tähän perjantaipäivään! Miltä kuulostaa? Mitkä ovat sinun parhaat valokuvausvinkkisi? 

10 kommenttia:

  1. Kiitos hyvistä vinkeistä;) Ja todella kauniita kuvia♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivaa jos niistä oli hyötyä! :) Kiitos paljon! <3

      Poista
  2. Tää sun blogi on myös todella huikean ja ihan sun itsesi näköinen <3 Mahtavaa, kun sulla on osaavia ihmisiä ympärillä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos paljon, Heidi! <3 Oon todellakin kiitollinen kaikista inspiroivista ja osaavista ihmisistä, ketkä saan tuntea! :)

      Poista
  3. Nää vinkit tuli kyl todellakin käyttöön :) Ihania kuvia oot ite saanut otettua, ihanan tarkkoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei onpa ihana kuulla! :) Voi kiitos mielettömästi, Saga!

      Poista
  4. Olipas hyviä vinkkejä ja huikeita kuvia! :) Pitäisi itsekin perehtyä vähän paremmin kuvaamiseen, kun sitä kuitenkin haluaisi aina hyviä otoksia!

    VastaaPoista
  5. Tuo " mönkiminen" on aivan totta. Monesti sen parhaimman kuvan saa napattua, kun laskeutuu eri tasolle ja miettii erilaisia kuvakulmia. Hitto, kuvaaminen on kyllä mielekästä puuhaa ja pitäisi itsekkin opetella niin paljon paremmin käyttämään kameraa sekä erilaisia kuvauskikkoja. Eli hyvin mielenkiintoinen postaus ja ihania kuvia täynnä! :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valokuvaaminen on kyllä ihanaa! Se kun saa otettua mieleisensä kuvan, on yksi hienoimmista tunteista :D Kivaa että tämä postaus osui ja upposi! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi, ihana! ♥