ETUSIVU KUKA? YHTEYDET
ETUSIVU
KUKA?
AIHEET
MATKAT
YHTEYDET

30. heinäkuuta 2016

KUINKA SÄÄSTÄÄ RAHAA?



"Kuinka sulla on koko ajan rahaa matkustella?"

"Ai sä ostit kameraan uuden objektiivin? Miten sulla on varaa?"

Muistaako joku vielä, kuinka vuoden vaihteessa julistin olevani ostoslakossa? Siitä hetkestä on nyt pian seitsemän kuukautta, ja on myönnettävä, että termi "ostoslakko" on hyvin harhaanjohtava, eikä lakkoni ole aina näyttäytynyt ulkopuolisille ostoslakkona. Olen nimittäin ostellut vuoden aikana isojakin asioita, kuten lentolippuja ja kamerajuttuja. Kuitenkin useimmat pienet tilpehööritavarat kuten vaatteet, uudet kirjat, leffaliput sekä sisustusyksityiskohdat ovat vuoden aikana saaneet jäädä kauppojen hyllyille notkumaan.

Mielenkiintoisinta on ollut huomata, että kun on ollut jonkin aikaa ostamatta uusia tavaroita, myös halu shoppailla laimenee. Viime vuonna minun teki mieli lähteä shoppailemaan lähes joka päivä. Nykyään minuun iskee kuitenkin vain ani harvoin pakottava tarve saada uusia vaatteita. Olen oppinut löytämään mielihyvää muustakin kuin tavaroiden omistamisesta, ja oivaltanut, että ihminen pärjää yllättävän vähällä. Itse asiassa olen tajunnut, että suurimmasta osasta tavaroistani voisin yhtä hyvin luopua.

En kuitenkaan ole välttynyt täysin uusien tavaroiden hankkimiselta. Vaatteisiin olen onnistunut käyttämään rahaa menneiden seitsemän kuukauden aikana 230 euroa. Olen myös ostanut sisustuspurnukoita teen säilömiseen ja ylisöpön turkoosin Kastehelmi-tuikkulyhdyn sekä muuta pientä ja tavallaan turhaakin. Säästöjä on kuitenkin myös kertynyt roimasti. Tässä muutamia vinkkejä, joiden avulla itse olen kerryttänyt matkakassaani.


1 | Älä kiertele kaupoissa äläkä selaile nettikauppojen alennusmyyntejä

Pitkälle pääsee jo sillä, kun ei jatkuvasti yritä altistaa itseään ostoskiusauksille. Itselleni kaikkein vaikeimpia ovat tilanteet, joissa olen jo bongannut kaupassa täydellisen puolihameen tai ihanimman, huokeahintaisen kesämekon. Silloin saatan löytää itseni kaupan kassalta vinguttamasta pankkikorttini. Jos en kuitenkaan koskaan olisi nähnyt mekkoa, en olisi edes tiennyt kaivata sitä.

2 | Luovu suoratoistopalveluista

Jos tililtä napsahtaa kuukausittain 10 euroa Netflixiin, 8 euroa Spotify Premiumiin, 15 euroa Helsingin Sanomien verkkotilaukseen, 5 euroa kirkon ulkomaanavulle, 5 euroa Amnestylle ja 5 euroa punaiselle ristille, summat alkavat hipoa jo taivaita. Itse olen vastikään luopunut Netflixistä, koska totesin katsovani sitä nykyään niin harvoin, etten koe varsinaisesti edes tarvitsevani sitä. Helsingin Sanomien verkkotilauksesta sen sijaan en suostu luopumaan, sillä haluan tukea ja kuluttaa laadukasta journalismia.

3 | Minimoi kahvilakäynnit, ulkona syöminen ja alkoholin ostaminen

Tällä hetkellä käyn kahvilassa ehkä kerran kuukaudessa ja ravintoissa vielä harvemmin. Alkoholia en juurikaan käytä (maksimissaan lasillinen viiniä kerran kuukaudessa), missä säästän ihan mahdottoman paljon rahaa verrattuna moniin ikätovereihini. Edullisempaa on kutsua kaveri kylään, leipoa itse pellillinen porkkanakakkua ja keittää pannullinen persikkateetä.

4 | Tee ruokaa useammaksi päiväksi

Ostan nykyään isompia (yleensä myös halvempia) pakkauksia raaka-aineita ja teen suurempia annoksia ruokaa kerralla. Näin annoshinta pienenee ja minun ei tarvitse miettiä joka päivä jotakin uutta päivällisruokareseptiä.

5 | Mieti, tarvitsetko tätä todella juuri nyt

Monesti olen kaupassa seissyt täydellisten juomalasien äärellä ja sydän on huutanut, että nuo on pakko ostaan juuri nyt. Kolmekymmentä euroa ei ole kymmenestä lasista paljoa ja minun on saatava ne astiakaappiini heti! Sitten olen kuitenkin huokaissut syvään ja miettinyt, mitä kaikkea muuta voin sillä 30 eurolla tehdä. Viettää kolme yötä hostellissa Ljubljanassa? Kyllä, kiitos!

6 | Älä asu yksin

Tämän opin kantapään kautta, kun asuin viime vuoden syksyn yksin. Vaikka vuokra oli sijantiin nähden enemmän kuin kohtuullinen, kaikki opintotuki meni ainoastaan asumiskustannuksiin. Muutettuani asumaan kämppiksen kanssa minulle jää asumiskustannusten jälkeen opintotuesta rutkasti rahaa vielä ruokaankin. Tällöin säästöt eivät hupene asumiseen, vaan kohdistuvat maailmanvalloitusreissuille kuten pitääkin.

Lisäksi on tietysti näitä perinteisiä säästövinkkejä: myy vanhat tavarasi, nosta opintolainaa, tee töitä, kävele tai pyöräile julkisten käyttämisen sijaan sekä osta kirpparilta. Olen kuitenkin huomannut, että pitkälle pääsee jo pelkällä asenteellakin. Kun jokaisella kauppareissulla jättää ostamatta sen suklaapatukan, joka houkuttelee karkkihyllyssä, säästöjä kertyy jo melkein huomaamatta!

Mitkä ovat sinun parhaat säästövinkkisi? 

3 kommenttia:

  1. Hyviä ohjeita säästää rahaa. Itse säästän rahaa aika lailla samalla tavalla kuin sinäkin, en käy baareissa melkein koskaan ja ulkona syömässäkin harvoin. Vaatteita ostan kirpputoreilta ja alennusmyynneistä, mutta niitäkin harvoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, Annika! :) Alennusmyynnitkin ovat kyllä näppäriä paikkoja löytää uusia vaatteita halvalla! Mä tosin tuppaan ihastumaan enemmän niihin uutuusrekkien vaatteisiin kuin alerekkien kledjuihin, joten ne reissut ei aina ole mun kohdallani kaikkein halvimpia.. :D

      Poista
  2. Tosi hyviä säästövinkkejä!:) Mä oon siitä hyvä, että vaikka näkisin jotain kivaa, en osta sitä välttämättä :D Tykkään kierrellä kaupoissa, mutta en juurikaa shoppaile paitsi ulkomailla. Pitäisi elää kyllä säästeliämmin, ulkona syömiseen ja kahvitteluun menee paljon rahaa!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ihana! ♥