ETUSIVU KUKA? YHTEYDET
ETUSIVU
KUKA?
AIHEET
MATKAT
YHTEYDET

15. elokuuta 2016

NELJÄ VINKKIÄ FUKSISYKSYYN




Minulta toivottiin postausta, jossa pohditaan yliopiston alkua, sitä mitä ensimmäisinä päivinä tapahtuu ja mitä niinä hetkinä pyörii päässä. Tähän postaukseen olen siis koonnut muutaman vinkin fuksisyksyyn liittyen ja toisaalta pohdin myös sitä, mitä ensimmäisinä päivinä tapahtuu. Olen käynyt fuksikuviot läpi jo kaksi vuotta sitten, ja tänä syksynä olen fuksi uudelleen. Seuraavat vinkit ovat siis aivan yhtä lailla itselleni kuin kaikille muillekin fuksisyksyään aloitteleville.

1 | Puhu kaikille. Tutustu ihmisiin. Ensimmäiset päivät ovat ensimmäisiä kaikille, ja kaikki haluavat tutustua uusiin ihmisiin. Kaikkia jännittää. Kaikki pohtivat sitä, löytävätkö ystäviä. Kaikki haluavat saada ystäviä. Älä siis mieti turhaan sitä, millaisen ensivaikutelman annat itsestäsi, vaan heittäydy ja tutustu!

2 | Tee omien voimavarojen mukaan. Ensimmäiset viikot ovat täynnä ohjelmaa: on orientaatiota ja iltahippoja. Välillä kuitenkin saattaa tarvita omaa oikaa. Ota sitä. Yliopistosta eivät tapahtumat lopu, vaan niitä järjestetään jatkuvasti ja koko ajan ja ympäri vuotta. Aina tulee uusia tapahtumia ja uusia kohtaamisia. Jotakin on toisinaan ihan ookoo jättää välistä.

3 | Älä huoli: kaikki muut tietävät yhtä vähän kuin sinä. Ensimmäisinä päivinä saattaa tuntua hämmentyneeltä. Informaatiota on liikaa, eikä mistään meinaa saada tolkkua. Lukiossa kukaan ei ole kertonut, mitä yliopisto-opiskelu käytännössä on, eikä kukaan kerro sitä yliopistossakaan ensimmäisenä päivänä. Älä anna tietämättömyyden haitata, vaan nauti siitä, että orientaatioviikolla ei vielä tarvitse huolehtia opiskelemisesta!

4 | Osallistu. Lähde mukaan yliopistoliikunnan tunneille, ainejärjestötoimintaan, illanistujaisiin, partioon, kuoroon, sumopainiin, lukupiiriin, piknikeille, seurakuntaan, opiskelukavereiden kanssa elokuviin tai teelle. Opiskelijaelämässä suuri merkitys on yhdessä tekemisellä ja hengailemisella. Ole aidosti oma itsesi ja kutsu ihmisiä tekemään kanssasi niitä asioita, joista sinä pidät. Itse haaveilen lukupiirin löytämisestä ja urasta ainejärjestöaktiivina.

Mitä tapahtuu käytännössä, kun yliopisto alkaa?

Ensimmäisinä päivinä painopiste on perehdytyksessä: käydään läpi sitä, millainen on uusi kotikaupunki, mistä löytyy lukuvuositarra opiskelijakorttiin ja miten opiskelijaruokailu toimii. On avajaismessuja, rehtorin tervetulotoivotusta, kirjaston tiedonhakuinfoa, opintotuki-infoa ja laitoksen henkilökunnan esittäytymisiä. Pää saattaa olla pyörällä, päivät liimautuvat toisiinsa kiinni ja kaikki informaatio muuttuu puuroksi pään sisällä. Tuutorit pitävät kuitenkin hyvää huolta, eikä porukasta pääse eksymään, ja heiltä voi aina kysyä, mikäli kaikki tuntuu yksinkertaisesti liian sekavalta. Erilaisia juhlia ja bileitä on paljon, mutta niistä en oikeastaan tiedä sen enempää, koska ne eivät oikeastaan ole minun juttuni, ja skippasin ne aika täysin kaksi vuotta sitten.

Vasta, kun kaikki info on käyty läpi ja tuutoreiden kanssa on mietitty, mitä opintoja kannattaa tehdä ensimmäisenä vuonna, alkavat kurssit ja luennot. Orientaation aikana itselläni oli ainakin vielä täysin hämärän peitossa se, mitä tuleva opiskelu tulee pitämään sisällään. Älä kuitenkaan huoli siitä. Kaikki selviää aikanaan!

Mitä fuksin päässä liikkuu yliopiston alkaessa? 

Kaikki on uutta ja outoa. Uuteen opiskelumuotoon totuttautuminen vie aikansa, ympärillä on vain uusia ihmisiä, kaupunki on kummallinen eikä missään tunnu olevan mitään tolkkua. On ihan normaalia, että kaikki tuntuu aluksi hurjalta ja elämä kaoottiselta. Toisaalta kaikki saattaa tuntua ihan tajuttoman mahtavalta, koska sitä se onkin: hei sä oot yliopistossa ja se on ihan supersiistiä! Silti on ihan okei ikävöidä välillä äitiä ja isää, lukion matikantunteja ja turvallista lähikirjastoa lapsuudenkaupungissa.

Millaisia muistikuvia muilla fuksisyksyn kokeneilla on ensimmäisistä päivistä? Entä miltä teistä uusista fukseista yliopiston aloittaminen tuntuu? 

Jos haluat lukea, miltä tuntui muuttaa pois kotoa kaksi vuotta sitten, lue postaus Viimeinen ilta kotona. (Luin tämän itse nyt, ja mua alkoi itkettää!)

Jos haluat tietää, mitä pyöri päässä ensimmäisen yliopistopäivän jälkeen kaksi vuotta sitten, lue postaus Ensimmäinen päivä yliopistossa.

Jos olet tulossa Jyväskylään opiskelemaan, lukaise vielä läpi postaus Miksi opiskelemaan Jyväskylään? todetaksesi, että olet tullut oikeaan kaupunkiin!

2 kommenttia:

  1. Kiva postaus ja hyviä vinkkejä! Noinhan se menee, omat muistikuvani fuksivuodesta ovat samaa luokkaa. Se oli kyllä sekava ja kumma vuosi, joidenkin mielestä paras yliopistossa mutta en ole kyllä samaa mieltä :D Nythän mä olen maisterifuksi, mutta uusien ihmisten lisäksi ei varmaan kovin paljon uutta tule, luulen. Corpuksessa on helppo olla ainejärjestöaktiivi, tervetuloa :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos, Anniina! :) Hei hauskaa että jollakulla muullakin on samanlaisia muistikuvia! Hmm, mulla on myös aika ristiriitaisia muistikuvia ensimmäisestä yliopistovuodestani.. Uskon, että ainakin mun kohdallani se paras vuosi yliopistossa on vasta tulossa! :D Ja hei onpa kiva kuulla, kiitos paljon! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi, ihana! ♥