ETUSIVU KUKA? YHTEYDET
ETUSIVU
KUKA?
AIHEET
MATKAT
YHTEYDET

28. tammikuuta 2016

SINUSTAKO TOIMITTAJA?



Haaveiletko toimittajan ammatista? Millaista on opiskella journalistiikkaa yliopistossa? Miten alalta työllistyy, millaisia koulupäivät ovat, pääseekö harjoitteluihin helposti? Tässä postauksessa on vastaus kaikkiin kysymyksiisi! 

Opiskelen toimittajaksi Jyväskylän yliopistossa nyt toista vuotta. Taustatietoina kerrottakoon, että hain yliopistoon heti lukion jälkeen ja pääsin ensimmäisellä yrittämällä sisään. Hain myös Tampereen yliopistoon lukemaan journalistiikkaa, mutta kokemukseni mukaan sinne on paljon vaikeampi päästä. :D Olen myös työskennellyt neljän kuukauden ajan paikallislehdessä kesätoimittajana, joten minulla on myös jonkin verran kokemusta uutistoimituksen arjesta.

Tässä postauksessa on pitkähkösti eikä edes ollenkaan tyhjentävästi pohdintaa siitä, millaista on opiskella toimittajaksi Jyväskylän yliopistossa ja millaista toimittajan arki on. Toivottavasti näistä mietteistä on jollekulle alasta haaveilevalle apua!



Pääsykokeet

Jyväskylän yliopiston journalistiikan oppiaineen pääsykoe koostuu kirjallisesta osiosta sekä ryhmäkeskusteluista. Kirjallista osioita varten luetaan Seppäsen ja Väliverrosen kirja Mediayhteiskunta, joka on todella helppolukuista ja mukavaa tekstiä. Kokeessa jaetaan materiaalia, johon kirjan teorioita ja käsitteitä on sovellettava. Itse menestyin kokeessa sillä, että olin opiskellut kirjan käsitteistön todella hyvin.

Ryhmäkeskusteluissa on valttia, mikäli on seurannut ajankohtaista mediaa ja uutisointia. Meidän piti keskustella oman ryhmäni kanssa pakkokuntaliitoksista. Saatiin tehtävänanto ja siitä piti suoraan lähteä keskustelemaan ilman valmistautumisaikaa. En tosin tiedä, onko tämä tehtävä samanlainen joka vuosi, ja Opintopolussa sanotaan, että osa ryhmäkeskustelusta saattaa tulevana keväänä olla englanniksikin. Meidän ei englanniksi tarvinnut höpötellä, joten tämä aspekti pääsykokeissa on uusi juttu.

Ai niin. Pääsykokeisiin kutsutaan ylioppilaskokeiden perusteella. Kaikki eivät siis automaattisesti pääse pääsykokeisiin, vaan yo-kokeista on tarvinnut ensin kalastella sopiva määrä taustapisteitä.

Opiskeleminen

Journalistiikan opinnot koostuvat viestinnän perusopinnoista (25 opintopistettä), journalistiikan aineopinnoista (55 opintopistettä) sekä journalistiikan syventävistä opinnoista (80 opintopistettä). Tämän lisäksi pakollisia kieliopintoja journalisteilla on 10 opintopistettä. Loput opintopisteet tulevat vapaasti valittavista sivuaineista, joista tosin osaan saattaa joutua hakemaan erillisen sivuaineoikeuden.

Kandidaatin tutkinto kestää kolme vuotta ja sen aikana on tarkoitus suorittaa 180 opintopistettä. Tämä tarkoittaa 60 opintopistettä vuodessa. Yleisimmin yhden kurssin laajuus viisi opintopistettä. Tästä voi jatkaa opintoja maisteriksi (120 opintopistettä).

Koulupäivät

Yliopistopäivien pituus vaihtelee huomattavasti. Välillä yliopistolla saattaa joutua olemaan kuusi tuntia putkeen, välillä viikkoon saattaa mahtua kolmekin vapaapäivää. Vapaapäivätkään eivät silti aina ole vapaapäiviä, sillä erityisesti aineopinnoista saadaan paljon itsenäisesti tehtäviä käytännön töitä läksyksi, joiden tekemiselle kannattaa oikeasti varata aikaa.

Oppitunnit

Viestinnän perusopinnot ovat yleisesti massaluentoja, sillä perusopintoja tekevät myös puheviestijät, yhteisöviestijät sekä muut viestintää sivuaineenaan lukevat. Luvassa on viestinnän perusteita, teoriaa, kirjatenttejä, ryhmätöitä, esseitä ja tutkielmia.

Journalistiikan aineopinnot sen sijaan suoritetaan joko oman vuosikurssin opiskelijoiden (noin 16 henkeä) kanssa tai pienryhmissä (4-8 henkeä). Journalistiikkaa ei voi ottaa sivuaineeksi, joten ryhmässä opiskelee ainoastaan oman pääaineen opiskelijoita, pääasiallisesti tuttuja ihmisiä.

Aineopinnot ovatkin mielenkiintoisia! Ne sisältävät uutisjournalismia, televisiotyötä, radiotyötä, monimediajournalismia... Kurssit sisältävät yleensä runsaasti käytännön harjoittelua, ja tunneilla arvioidaan keskustellen toisten kurssilaisten tuottamia töitä. Kursseilla näkökulma on käytäntöön suuntautuva ja tentitkin ovat helpommin lähestyttäviä kuin perusopintojen hyvin teoreettiset tentit.

Muuta

- Jyväskylässä journalistiikan ainejärjestö on todella pieni. Koska jokaisella vuosikurssilla on ainoastaan noin 16 opiskelijaa, porukkaan on helppo päästä, mikäli siihen haluaa. Vanhempiinkin opiskelijoihin on helppo tutustua, ja verkostoituminen onkin alalla kovassa huudossa. Suhteiden luominen ja itsensä brändääminen on toimittajaopiskelijankin arkea.

- Uutisjournalismin kurssilla pääsee kahdeksi päiväksi työharjoitteluun Keskisuomalaiselle. Tänä aikana saa tuottaa itse lehtijutun, jonka Keskisuomalainen julkaisee. Tämä auttaa suuresti kesätöitähakiessa, sillä työnantajat katsovat hyvällä, kun työhakemuksen yhteyteen on liittää juttunäytteitä.

- Opintoihin kuuluu pakollisena osana vähintään kolmen kuukauden mittainen harjoittelu uutistoimituksessa (6 opintopistettä). Journalistiikan harjoittelut ovat yleensä palkallisia ja monet pääsevät tekemään harjoittelunsa hyvin varhaisessa vaiheessa opintojaan. Tämä on mielestäni hyvä asia, sillä näin monet pääsevät nopeasti näkemään, millainen ala on käytännössä ja haluavatko he jatkossa työllistyä toimittajina.







Millaista toimittajan työ sitten oikeasti on?

Työskentelin viime kesänä neljän kuukauden ajan kesätoimittajana Forssan Lehdessä. Kyseessä on seitsemänä päivänä ilmestyvä uutislehti, johon kirjoittelin uutis-, kulttuuri- ja talousjuttuja sekä pari pidempää ja tutkivampaa juttua. Toimittajan ammatissa hyvää on ehdottomasti se, että se on luova ammatti. Tärkeimpiä työvälineitä ovat sanat ja kuvat, mikä on kiehtovaa. Toimittajana pääsee myös tapaamaan hurjan siistejä ihmisiä aina julkkiksista mielenkiintoisiin taiteilijoihin ja kunnanjohtajiin. Myös se, että työssä saa pukeutua vapaasti, on ehdotonta plussaa. :D

Toimittajana työskenteleminen on kuitenkin myös hurjan stressaavaa. Töissä on usein kiire kirjoittaa, juttuja pitää raapustaa toisinaan useampia yhden päivän aikana, ja monet toimittajat eivät pysty käyttämään juttujensa taustatutkimukseen niin paljoa aikaa, kuin ehkä pitäisi. Toimittajuus on myös julkinen ammatti: kenellä tahansa on oikeus kommentoida ja arvostella töitäsi. On asennoiduttava siihen, että useammin saa kuulla negatiivista kuin positiivista palautetta. Isoimmissa medioissa työskentelevät saavat myös selkeää vihapostia, mikä voi olla todella rankkaa.

Toimittajia on myös liikaa. Tällä hetkellä Suomessa on työttöminä käsittääkseni yli tuhat toimittajaa. Se ei työllistymisen kannalta näytä kauhean hyvältä. Kesätöihin ja harjoitteluihin pääseminen on helppoa, ja pätkätyöt määrittelevätkin monen aloittelevan toimittajan uraa. Vakituista työpaikkaa voi kuitenkin olla vaikea saada pian valmistumisen jälkeen.

Millainen ihminen sopii toimittajaksi? 

Minusta tuntuu, että toimittajuus on kutsumusammatti. Ihmiset, jotka ovat päättäneet, että tämä on minun juttuni, tätä minä rakastan, tätä minä haluan tehdä, menestyvät. Toimittajan on jaksettava seurata mediaa jatkuvasti, oltava kartalla viimeisimmistä mediainnovaatioista, muodostettava mielipide lähes kaikkiin yhteiskunnallisiin ilmiöihin.

Toimittajaksi sopii henkilö, joka ilmaisee itseään erinomaisesti kirjoittamalla, ei pelkää kysyä haastateltavilta tyhmiäkään kysymyksiä, pitää uusien ihmisten kohtaamisesta, keksii luovasti uusia näkökulmia juttuihin, työskentelee hyvin suurenkin paineen ja kiireen alaisena, on valmis verkostoitumaan toisten toimittajien kanssa ja brändäämään itsestään tuotteen, jonka mediat haluavat palkata palvelukseensa.

Itse en oikeastaan koe olevani tällainen ihminen. Mutta siitä lisää joskus toiste.

Haaveiletko alasta? Heräsikö kysymyksiä? Jätä kommentti tai kysymys, keskustellaan! :)


kuvat otin keväällä 2013 
valmistautuessani 
omiin pääsykokeisiini.

4 kommenttia:

  1. moikka! törmästin ihan sattumalta blogiisi ja tähän postaukseen. minulle se oli tosi kiinnostava ja ajankohtainenkin. journalistiikan opiskelu ja toimittajan ammatti on ollut aina haaveeni. olen hakenut opiskelemaan sitä kerran vuonna 2011. sitten pääsin sisään jyväskylän yliopistoon, kirjallisuuteen, ja käytännössä gradu vain puuttuu enää. viestinnän ja median perusopinnot on yhtä tenttiä vaille tehty. meinasin hakea yhteishaussa nyt vielä sitä journalistiikkaa, mutta jotenkin kuitenkin vähän ristiriitaiset fiilikset. periaatteessahan voisin tälläkin koulutuksella niitä töitä tehdä, jos vain saisin. en myöskään koe olevani ihan sellainen toimittajatyyppi. kiinnostaakin lukea lisää, kun kirjoitit ettet sinäkään. miksi ja mitä ajattelet siitä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos pitkästä ja hyvästä kommentista! Hauskaa, että aihe kosketti ja oli sulle ajankohtainen! :) Sinällään hassua, kun ite oon aatellut hakea nimenomaan kirjallisuuteen tän kevään yhteishaussa :D

      Mulla nyppii journalistiikassa ehkä eniten se, etten koe olevani sellainen ihminen, joka jaksaa verkostoitua jatkuvasti, brändätä itseään, luoda suhteita tai olla koko ajan tosi tosi valveutunut kaikesta, mitä maailmassa tapahtuu. Pitäisi myös jaksaa joka päivä kohdata uudet haastateltavat ja kiinnostua uudesta juttuaiheesta (tavallaan jännää, kun pääsee tapaamaan monia mielenkiintoisia ihmisiä ja perehtymään moniin eri aiheisiin!), mutta pääasiassa haluaisin tehdä pitkäjänteisempää työtä: joko työskennellä samojen ihmisten kanssa pidempään tai edes saman projektin. En ole myöskään niinkään innostunut siitä, että toimittajilla ei ole tarpeeksi aikaa hioa juttujaan tai tehdä taustatyötä aina kunnolla.

      Valmistumisen jälkeen haluaisin myös aika pian asettua aloilleni, ostaa asunnon ja perustaa perheen, eikä mua innosta niinkään pätkätöiden tekeminen ympäri maata siellä, mistä töitä vain sattuu saamaan. Käytännössä kun toimittajaksi haluavan on lähdettävä just sinne, mistä niitä töitä sattuu löytymään.

      Haluan siis käytännössä saada laajemman osaamisen kuin mitä ainoostaan journalistina voin saada. En oo sulkenut pois vaihtoehtoa, ettenkö joskus voisi työskennellä toimittajanakin, esim. kulttuuritoimituksen puoli kiinnostaa mua hyvinkin paljon! :)

      Saanko kysyä, että miks susta tuntuu siltä, ettet ois toimittajatyyppiä? Ja ootko aatellut hakea ainoostaan maisteriohjelmaan vai pääsykokeitten kautta tekemään kandia? :)

      Poista
    2. hassua, että sä haluat kirjallisuuteen :D tiedän kyllä useemmankin ihmisen, jotka ovat vaihtaneet jostain viestinnän aineesta kirjallisuuteen tai toisinpäin. nyt kun luin, että mikä sua journalistiikassa nyppii, tuli entistä enemmän sellainen olo, että jospa vaan pysyn täällä kirjallisuudessa :D

      musta tuntuu aika samoista syistä, etten oo ihan toimittajatyyppiä. tuntuu, etten vaan pärjäis sillä alalla sitten kuitenkaan. en oo mikään super verkostoituja, en osaa tahkota juttuja niin nopealla tahdilla ja koko ajan yrittää myydä niitä ja itseäni. en myöskään jaksa katsoa uutisia :D haluaisin vaan olla toimittajana jossain aikakauslehdessä, jossa vois kirjoitella henkilö- ja ilmiöjuttuja. mäkin haluaisin asettua aloilleni enkä oo oikein valmis muuttamaan mihin vaan. tosin kirjallisuudesta valmistuneelle tilanne ei taida olla yhtään helpompi. oman haasteensa tuo se, kun ei valmistu mihinkään ammattiin (ellet halua opelinjalle).

      mutta. ehkä mä nyt kuitenkin haen vielä tän kerran, ei tule sitten sellainen olo etten yrittänyt. haen yhteishaussa sekä kandi+maisteriin että pelkkään maisteriohjelmaan. jos hakisin tutkinto-ohjelman vaihtoa ja onnistuisin, menettäisin kirjallisuuden opinto-oikeuden, mitä en halua.

      Poista
    3. Oi että, aikakausilehti ois munkin unelma, ah henkilö-, ilmiö- ja kulttuurijuttujen kirjoittaminen! Sielläkin tuntuu kyllä vakihommat olevan kiven alla.. Mutta oon aatellut, että niitä hommia voisi yrittää ainakin joskus tehdä freelancerina - siinäkin tosin olisi käsittääkseni jaksettava luoda suhteita ja verkostoiduttava vähän joka suuntaan. Voi möh. :D

      Joo, tuntuu, että kulttuurialojen ammatit on vähän kaikki vaikeasti työllistäviä.. Mut oon miettinyt, että tekisin myös äikänopeopinnot, niin ois tavallaan jonkinnäköinen varmahko työllistymisväylä epävarmojen kirjallisuus- ja toimittajahommien keskellä ':D Kuulostaa kyllä sun pohdinnat tosi samanlaisilta kun mun. Jotenkin turhauttavaa, kun uskon, että oltais molemmat hurjan hyviä toimittajia, jos ei tarvis verkostoitua, kirjottaa nopeesti, koko ajan brändätä itteensä ja jos vois vaan saada vakityön suht helposti kivalta paikkakunnalta. Miksei maailma vois olla sellanen?!

      En kyllä usko, että journalistiikan opinnoista on haittaa kenellekään, vaikkei koskaan alan hommia päätyisikään tekemään! :D Median ymmärtäminen on loputtoman tärkeää ja ala on ylipäätänsä hurjan mielenkiintoinen! Hae siis ihmeessä, eihän sitä tiiä - ehkä tää sittenkin on just sun juttu! :D

      Ja niin, mietinkin, että maisteriohjelma vois olla se sun väylä, ei tarvis lukee pääsykokeisiin ja maisteriopiskelijatkin on meillä tehnyt aineopintoja, niin mitään ei tavallaan menetä. Mut tajuun kyllä, et haluun viel mennä tekeen pääsykokeenkin! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi, ihana! ♥