ETUSIVU KUKA? YHTEYDET
ETUSIVU
KUKA?
AIHEET
MATKAT
YHTEYDET

4. tammikuuta 2016

OSTOSLAKKOKuinka kauan on lievästi shoppailuaddiktoituneen ihmisen mahdollista olla ostamatta uusia vaatteita? Tai sisustusjuttuja? Tai kirjoja tai elokuvia?

Onko kuukausi mahdollinen? Onko puoli vuotta? Entä vuosi?

Minulla on taipumus ostaa krääsää. Kymmenet eurot hukkuvat kuukausittain aivan käsittämättömiin paikkoihin, ja loppukuusta tilini sisältöä katsellessani ihmettelen, mitä kaikkea sitä muka nyt sitten taas tuli ostettua.

Viime vuonna kävin kuitenkin esimerkiksi 18 kertaa elokuvissa. Mikäli elokuvalippu maksaa keskimäärin 10 euroa (7 euron opiskelija-alennuslippujen ja 13 euron satunnaisten 3D-leffojen keskiarvona), käytin viime vuonna 180 euroa ainoastaan leffalippuihin. Sillähän olisi jo saanut ulkomaanlennot ja pari hostelliyötäkin, mikäli rahoja olisi pihtaillut tilillä eikä syytänyt leffateatterin ammottavaan kitaan!

Ostan myös jatkuvasti uusia vaatteita. Rakastan shoppailemista, mutta valitettavasti kirpputorit ovat minusta usein hyvin rasittavia: siellä myydään nyplääntyneitä ja aivan väärän kokoisia vaatteita, enkä jaksa kierrellä tuntikaupalla löytääkseni sen yhden kolme euroa maksavan unelmapaidan. Tiedän - tyhmää. Rahat uppoavat siis ylihinnoiteltuihin uusiin vaatteisiin.

Nyt sitten päätin pistää uuden vuoden alkajaisiksi rahahanat kiinni - lopettaa pikkukrääsän ostelun ja tallettaa roposet isompia hankintoja varten. Hyvästi kahvilakäynnit ja hyvästi ah-niin-paljon mielihyvää tuottava vaateshoppailu!

Muutaman asian kuitenkin sallin ostoslakossani: välttämättömyyksiä saan ostaa ja rikkinäiset must-vaatteet saan korvata. Esimerkiksi tiedän jo tarvitsevani kesäksi uudet, mustat ballerinat, koska edelliset kävelin puhki, ja uusia sukkahousuja tarvitsen harva se kuukausi rikkomieni tilalle. Lisäksi reissatessa saan napata mukaani matkamuiston tai pari. Myös pari isompaa hankintaa, joita olen jo pidempään kaavaillut, on sallittujen shoppailukohteiden listalla. Lisäksi lahjakorttien sisällön kuluttaminen on sallittua.

Projektini pääasiallinen tarkoitus on oppia elämään säästeliäämmin ja poistua kertakäyttökulttuurin kehästä: satsata laatuun halpojen riepujen sijasta. Sitä paitsi - kun vaatekaappi on täynnä hyviä, käyttökelpoisia perusvaatteita, miksi on koko ajan ostettava uusia? Lisäksi haluaisin sijoittaa enemmän kokemuksiin ja aineettomiin elämyksiin. Pidän kauniista asioista ja pikkukrääsän omistamisesta, mutta hetkeksi on aika sanoa shoppailulle hyvästit.

En ole asettanut projektilleni aikarajaa. Mitä pidempään kykenen elämään minimalistisesti, sen parempi. Tarkoitus on myös tehdä aika ajoin katsauksia täällä bloginkin puolella siitä, kuinka projekti etenee. Huh. Hui. Toivottakaahan onnea! Tämä projekti nimittäin hirvittää mua itseänikin!

kuvissa päälläni 
neule - OVS // mekko - OVS // takki -Primark // kengät - Vagabond // pipo - BikBok // huivi - Glitter

kuvat nappasi 
ihana poikaystäväni Hämeenlinnassa, 
Alajärven jäällä Tervaniemessä

4 kommenttia:

 1. Tsemppiä ostolakkoon! Ite työskentelen vaatekaupassa ja suhtautuminen uusiin hankintoihin muuttui tossa reilu vuosi sitten. Nykyään hankin farkut ihan muualta, koska maksamalla pikkuisen enemmän saan kymmenen kertaa kestävämmät. En enää osta kuukausittain uusia vaatteita, koska tajusin jotain uskomatonta... Mitä enemmän mulla on vaatteita, sitä hankalampi on päättää mitä pukea päälle ja tulee sellainen "ei mulla oo mitään päälle puettavaa" -olo. Se on sama fiilis ku siellä ison kaupan karkkihyllyllä "en mä osaa päättää mitä mä haluun". Pienet oivallukset on niitä parhaimpia. Sitten vielä kun ne osaa jalostaa muunkin pikkukrääsän hankintaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pitkästä ja hyvästä kommentistasi ja toinen iso kiitos tsempeistä! :) Laatuun panostaminen on niin fiksua ja myös ympäristöystävällistä, kun ei tarvitse olla koko ajan heittämässä puhkikuluneita, halvempia farkkuja roskakoriin! Ja on kyllä mielenkiintoinen ilmiö tuo, että mitä enemmän omistaa, sitä helpommin unohtaa omistavansa myös kauhean paljon kivoja vaatteita ja kokee, ettei omista mitään kivaa. Itse menen usein vaatekaapille ja avattuani sen, tajuan, että "ai niin, mulla on toikin paita ja toikin mekko ja ne on molemmat ihania". Jos tavaraa on liikaa, sitä ei muista omistavansa. Hyvin osasit pukea nämä oivallukset sanoiksi! :)

   Poista
 2. Ajattelin itsekkin pitää hieman ostoslakkoa tähän vuoden alkuun :D Tsemppiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja kiitos tsempeistä! :) Ja tsemppiä sunkin ostoslakon toteutumiseen!

   Poista

Kiitos kommentistasi, ihana! ♥